Με τα παιδιά στη Θεσσαλία να βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση, καθώς η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου και πολλά από τα ίδια όχι μόνο δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα, αλλά μπορεί να μην έχουν καν σπίτια, το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού υλοποιεί πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης για τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών των πληγεισών περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού για την υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων στη σχολική κοινότητα των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.
Παράλληλα, κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας βρίσκονται στη Θεσσαλία, όπου και θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση των μετατραυματικών ψυχικών φαινομένων.
Το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) Σχολικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Χρυσής Χατζηχρήστου.
Σύμφωνα με όσα μας δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, αυτήν τη στιγμή η ματιά και η καρδιά του υπουργείου βρίσκεται κοντά σε μαθητές, γονείς και το εκπαιδευτικό προσωπικό των περιοχών της Θεσσαλίας, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την άμεση παρέμβαση ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά και τη δυνατότητα να μπορέσουν τα παιδιά να ξαναμπούν όσο το δυνατό γρηγορότερα στις τάξεις τους, είτε αυτό θα αφορά στη συστέγασή τους σε σχολεία που εξυπηρετούν είτε στη χρησιμοποίηση οικίσκων.
Πρόγραμμα σε τρεις φάσεις
Αναλυτικά, το πρόγραμμα του υπουργείου περιλαμβάνει τρεις φάσεις:
Κατά την πρώτη φάση του προγράμματος, τη Δευτέρα 11/9 και την Τρίτη 12/9, πραγματοποιήθηκε τηλεκπαίδευση των Σύμβουλων Εκπαίδευσης και των Διευθυντριών/ντών όλων των σχολικών μονάδων.
Στις 13/9 και 14/9, τηλεκπαίδευση των Διευθυντριών/ντών ΕΣΑΜΕΑ και όλων των ψυχολόγων, των κοινωνικών λειτουργών και των στελεχών των ΚΕΔΑΣΥ.
Κατά τη δεύτερη φάση, το Σαββατοκύριακο 16-17/9 θα πραγματοποιηθούν διά ζώσης επισκέψεις και συναντήσεις από κλιμάκιο ειδικών για την άμεση υποστήριξη γονέων και εκπαιδευτικών σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας.
Κατά την τρίτη φάση, θα πραγματοποιηθεί ατομική υποστήριξη μαθητών και γονέων, για όσο αυτό κρίνεται απαραίτητο. Επίσης, με την έναρξη διεξαγωγής των μαθημάτων θα προγραμματιστούν και ομαδικές συναντήσεις υποστήριξης μαθητών, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Παράλληλα, η ομάδα της Καθηγήτριας Χρ. Χατζηχρήστου ολοκληρώνει σχετικό με τη διαχείριση κρίσεων υλικό, το οποίο θα λάβουν όλα τα σχολεία της Περιφέρειας.
Το υπουργείο Υγείας συντονίζει ένα μεγάλο πρόγραμμα παρεμβάσεων
Συγχρόνως, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας εκπονεί και υλοποιεί το υπουργείο Υγείας υπό τον αρμόδιο υφυπουργό, Δημήτρη Βαρτζόπουλο. Σε συνεχή συνεργασία με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, συντονίστηκε σειρά δράσεων ειδικών κινητών μονάδων επαγγελματιών ψυχικής υγείας των δημοσίων υπηρεσιών και των ΑΜΚΕ της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας “Αργώ”.
Μετά την πρώτη υποστηρικτική παρέμβαση στις δομές υποδοχής πλημμυροπαθών, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στους ηλικιωμένους και άτομα χρήζοντα μερικής ή ολικής φροντίδας, τα οποία και μεταφέρθηκαν στα Νοσοκομεία. Ήδη, οι κινητές μονάδες πραγματοποιούν πόρτα-πόρτα επισκέψεις στους πληγέντες παρέχοντας συμβουλευτική υποστήριξη και παραπέμποντας τυχόν ασθενείς ή ανάπηρους στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Σε συνεργασία και με την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οργανώνονται διαδικτυακά και διά ζώσης ενημερώσεις των λειτουργών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντικών οργανώσεων για τρόπους και μεθόδους της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.