Πραγματοποιήθηκε η τακτική ενημέρωση των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία, από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισας σήμερα, Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, υπό τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Αρμόδιο για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά με την διαδικασία και την πορεία υλοποίησης της κρατικής αρωγής και στήριξης των πληγέντων.
Ακολουθούν δηλώσεις του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου:
«Καλησπέρα σας
Η υλοποίηση των μέτρων της κρατικής αρωγής προχωρά και σήμερα με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς. Από τη Δευτέρα που έχει ανοίξει η πλατφόρμα και μέχρι τώρα, έχουν υποβληθεί 5.000 οριστικές αιτήσεις, καθώς και 3.000 προσωρινές αιτήσεις.
Όπως έχουμε ανακοινώσει από την πρώτη στιγμή, από σήμερα η πλατφόρμα άνοιξε και για τη Λάρισα και τη Φθιώτιδα.
Είναι χρήσιμο, να σημειώσουμε ξανά, ότι μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί οι νομοί Μαγνησίας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Δηλαδή, μπορούν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα όλοι οι πληγέντες από αυτούς τους νομούς.
Δεν αφορά συγκεκριμένες περιοχές.
Αφορά τους πληγέντες σε όλο το εύρος του κάθε νομού.
Ειδική μεριμνά υπάρχει για τα χωριά που επλήγησαν καθολικά, ολικώς, από την ακραία και μεγάλη πλημμύρα.
Ειδική μέριμνα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την ΑΑΔΕ.
Η μέριμνα αυτή, επαναλαμβάνω, περιορίζεται στα εξής:
• Δεν απαιτείται αυτοψία για να καταβληθεί η αποζημίωση για την οικοσκευή και για τις πρώτες ανάγκες.
• Δρομολογείται αυτοματοποιημένη διαδικασία για να καταβληθεί η αποζημίωση άμεσα, τις επόμενες ημέρες, χωρίς να απαιτείται η αίτηση στην πλατφόρμα.
Η μέριμνα δεν αφορά το ποσό που καταβάλλεται. Δηλαδή, 6.600 ευρώ θα καταβληθούν σε έναν δικαιούχο ενός χωριού που επλήγη ολικώς. Και 6.600 ευρώ θα καταβληθούν και σε έναν δικαιούχο που έχει πληγεί σημαντικά σε μία άλλη περιοχή, πέρα των συγκεκριμένων χωριών. Απλώς, σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η αυτοψία από τα αρμόδια κλιμάκια.
Κλιμάκια που βρίσκονται συνεχώς στο πεδίο, έχοντας πραγματοποιήσει, με το σημερινό έργο, περισσότερες από 5.000 αυτοψίες και καταγραφές ζημιών σε σπίτια και κτίρια.
Και προχωρά η διαδικασία αυτοψιών με τους ίδιους ταχείς ρυθμούς. Διαδικασία, που θέλω ακόμα μία φορά, και όπως σημειώνουμε από την πρώτη στιγμή, να διευκρινίσω ότι δεν προϋποθέτει τη διατήρηση της οικοσκευής του εντός της πλημμυρισμένης οικίας.
Όπως έχουμε πει, για τις περιοχές που θα γίνουν αυτοψίες οι πληγέντες μπορούν να προχωρήσουν στους καθαρισμούς, τηρώντας φωτογραφικό αρχείο από το εσωτερικό του πληγέντος κτιρίου.
Συνεχίζονται και οι καταγραφές, αλλά και οι αυτοψίες, που αφορούν τις επιχειρήσεις.
Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 3.330 αιτήσεις στην Περιφέρεια και τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής, ενώ έχουν γίνει ήδη 707 αυτοψίες.
Συνεχίζονται και οι καταγραφές των ζημιών στον πρωτογενή τομέα, σε ένα πλαίσιο στενότατης συνεργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Συνεχίζονται οι υποβολές δηλώσεων ζημιάς στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, τόσο για τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, όσο και για όλα τα υπόλοιπα που καλύπτονται από το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής.Πλαίσιο που καλύπτει, τόσο ότι περιλαμβάνονταν στα ΚΟΕ, ότι και εκτός αυτών, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, το έγγειο κεφάλαιο, τα προϊόντα, τα εμπορεύματα, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό, έτσι ώστε να στηριχθεί ο αγρότης ο οποίος έχει πληγεί.
Μέριμνα, υπάρχει, επίσης, από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τη στήριξη των καταναλωτών στη Θεσσαλία που επλήγη από την κακοκαιρία και την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας.
Με τα κλιμάκια ελεγκτών της ΔΙΜΕΑ στη Θεσσαλία για να ελέγξουν την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την ανώτατη τιμή πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό και το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους, ενώ έλεγχοι διενεργούνται και στις τιμές πώλησης των προϊόντων στις λαϊκές αγορές. Έλεγχοι σε συνεργασία και με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Τέλος, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις υπεραγορές τροφίμων και τις αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και επίπλων δρομολογούνται εκπτώσεις προς τους καταναλωτές στη Θεσσαλία.
Όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, όλοι οι φορείς, μεριμνούν για να στηριχθεί η Θεσσαλία που δοκιμάζεται. Μεριμνούν και εργάζονται για να ορθοποδήσει η περιοχή και οι κάτοικοί της, όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Και όλοι μαζί θα το πετύχουμε.. Καλησπέρα σας,
Από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, όπου και σήμερα το σχέδιο της Κυβέρνησης για την υποστήριξη της Θεσσαλίας και την κρατική αρωγή υλοποιείται με εντατικούς ρυθμούς, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα.
Η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής λειτουργεί κανονικά και έχουν πραγματοποιηθεί 6.764 οριστικές αιτήσεις, καθώς και 3.513 προσωρινές αιτήσεις.
Αιτήσεις:
• για την κάλυψη της οικοσκευής και των πρώτων αναγκών ως 6.600 ευρώ.
• Για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής ως 10.000 ευρώ.
• Για την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης προς επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες ως 4.000 ευρώ.
Αιτήσεις από τις πληγείσες περιοχές και των πέντε νομών.
Ταυτόχρονα, προχωρά και η διαδικασία των αυτοψιών και των καταγραφών από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.
Κλιμάκια, τα οποία επικουρούνται και από στελέχη του Ελληνικού Στρατού.
Κλιμάκια, που με την ολοκλήρωση και του σημερινού έργου, θα έχουν πραγματοποιήσει περίπου 7.000 αυτοψίες και καταγραφές σε όλους τους νομούς.
Σημειώνουμε ξανά, ότι, στην παρούσα φάση, οι αυτοψίες δεν χρειάζονται να γίνουν στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ολικώς πλημμυρισμένες.
Εκεί ακολουθείται η αυτοματοποιημένη διαδικασία καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης για την οικοσκευή και για τις πρώτες ανάγκες, όπου δεν προϋποθέτει αυτοψία, αλλά και δεν θα χρειαστεί η αίτηση στην πλατφόρμα.
Για αυτή την αυτοματοποιημένη διαδικασία εργάζονται τα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και της ΑΑΔΕ, ώστε άμεσα και σύντομα οι πληγέντες να λάβουν την οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται.
Οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν και οι δικαιούχοι όλων των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες.
Και αυτό θέλω να το υπογραμμίσω, όπως και τις προηγούμενες ημέρες.
Όλοι όσοι έχουν πληγεί, σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί, θα λάβουν την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση.
Όλοι όσοι δικαιούνται, σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.
Και να υπογραμμίσω και κάτι άλλο, διότι εντοπίστηκαν διάφορες προσπάθειες και φαινόμενα τις τελευταίες ώρες.
Η διαδικασία που ακολουθείται, μέσα από το ψηφιακό υπόβαθρο της ΑΑΔΕ, είναι τέτοια που διασφαλίζει ότι την ενίσχυση θα λάβουν όσοι το δικαιούνται.
Παράλληλα, η ΑΑΔΕ, με την οποία έχουμε στενότατη συνεργασία, όρισε ειδικά γραφεία υποστήριξης στις ΔΟΥ της Θεσσαλίας για την ένταξη των πληγέντων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής.
Στα γραφεία αυτά, τα οποία βρίσκονται μέσα στις ΔΟΥ των πληγεισών περιοχών, μπορούν να απευθύνονται όσοι δικαιούνται τις ενισχύσεις από την ψηφιακή πλατφόρμα και δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, προχωρά το έργο της Περιφέρειας και των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 877 αυτοψίες από τις 3.300 αιτήσεις.
Και το έργο συνεχίζεται.
Όπως και συνεχίζεται και το έργο της άμεσης αποκατάστασης της πρόσβασης σε χωριά και περιοχές, με τη σημαντική συνδρομή της Περιφέρειας και του Στρατού όπου απαιτείται.
Όσον αφορά την ΠΑΘΕ, έχει σημειωθεί σημαντική υποχώρηση των υδάτων και εργαζόμαστε ώστε τις επόμενες ώρες να επέλθει η αποκατάσταση της κυκλοφορίας.
Το έργο, συνεπώς, συνεχίζεται καθημερινά με αμείωτο ρυθμό, για την αποκατάσταση και τη στήριξη της Θεσσαλίας μετά από αυτή την πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή.
Και συνεχίζουμε.».
Της ανακοίνωσης του Υφυπουργού, ακολούθησαν οι ενημερώσεις από, την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη και τον αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Γιάννη Αρτοποιό, για τις επιχειρήσεις διάνοιξης δρόμων, απάντλησης υδάτων, παροχής βοήθειας και λοιπών εργασιών.