Την Κυριακή 20 Αυγούστου 2023 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία Μουζακίου, ο Δήμος και το ΝΠΔΔ (Αθλητισμός – Πολιτισμός – Νεότητα) τίμησαν το μεγάλο αοιδό της τοπικής παράδοσης Χρυσόστομο Μητροπάνο με τη διοργάνωση ενός ιδιαίτερου πολύωρου μουσικού αφιερώματος που παρακολούθησε πλήθος κόσμου.
Πρόκειται για εκδήλωση ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπο και ειδικά στην πλούσια καλλιτεχνική και πολιτιστική προσφορά του καταξιωμένου ερμηνευτή για πενήντα ολόκληρα χρόνια στον τόπο μας.
Τη διοργάνωση πλαισίωσε καταπληκτική ορχήστρα που απαρτίζονταν από καταξιωμένους μουσικούς και ερμηνευτές, εκ των οποίων αρκετοί ήταν και μαθητές του συντοπίτη δάσκαλου της μουσικής ιστορίας μας. Συγκεκριμένα, όλη την υπέροχη βραδιά «μάγεψαν» τον κόσμο με μοναδικές μελωδίες οι Νίκος Φιλιππίδης και Γιώργος Κοτσίνης κλαρίνο, Κυριάκος Γκουβέντας βιολί, Κώστας Φιλιππίδης λαούτο, Κώστας Μερετάκης κρουστά, Θωμάς Κωνσταντίνου ούτι – τραγούδι, Π. Δημητρακόπουλος κανονάκι, Βασίλης Γαλάνης ντέφι. Όμορφα τραγούδια ερμήνευσαν οι: Παναγιώτης Λαλεζας, Λευκοθέα Φιλιππίδη, Άρης Ντίνας, ενώ φιλική συμμετοχή είχε και ο Χριστόδουλος Κωσταρέλος. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της αξέχαστης εκδήλωσης είχε ο Χρυσόστομος Μητροπάνος, ο οποίος αποτέλεσε βέβαια και τον πρωταγωνιστή των εντυπωσιακών μουσικών παραστάσεων που δόθηκαν ξεδιπλώνοντας το σπάνιο ταλέντο του στο πάλκο.
Ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης, σε σύντομο χαιρετισμό του εξήρε τον καλλιτέχνη αλλά και άνθρωπο Χρυσόστομο Μητροπάνο, ο οποίος, – όπως είπε -, αποτελεί σήμερα ζωντανό παράδειγμα ήθους, εργατικότητας και ανιδιοτελούς προσφοράς στον τόπο, στη χώρα, στη νέα γενιά μας. Ο Δήμαρχος μίλησε με τα καλύτερα λόγια και για τη θητεία του Χρ. Μητροπάνου στο Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Μουζακίου και στη συνέχεια του απένειμε τιμητική πλακέτα. Ενώ, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καππασιωτών, Ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ κ. Αθανάσιος Γιωτάκης, αφού έπλεξε το εγκώμιο του συγχωριανού του καλλιτέχνη, συνεχάρη θερμά τον κ. Στάθη για τη διοργάνωση της τιμητικής εκδήλωσης δωρίζοντας σε αυτόν μια ξύλινη εικόνα (Αγιογραφία) του Αγίου Νεομάρτυρα Κωνσταντίνου Εκ Καππούας.
ΠΛΟΥΣΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΝΠΔΔ (Αθλητισμός – Πολιτισμός – Νεότητα) και του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μουζακίου κ. Μαρία Καραμπέκου, αναφέρθηκε στη ζωή και στην πλούσια προσφορά στην τοπική παράδοση και στον πολιτισμό του Χρ. Μητροπάνου, επισημαίνοντας τα παρακάτω βιογραφικά στοιχεία: Ο Χρυσόστομος Μητροπάνος γεννήθηκε στο Καππά, όπου και έζησε μέχρι να τελειώσει το εξατάξιο Γυμνάσιο στο Φανάρι Καρδίτσας. Σπούδασε και συνεργάστηκε επί 11 χρόνια με τον Σίμωνα Καρρά, καθώς και στο Ωδείο Σκαλκώτα όπου έλαβε το δίπλωμά του από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής με άριστα, από τον αείμνηστο Λυκούργου Αγγελόπουλο. Είναι ιδρυτικό μέλος του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής, ακούραστος εργάτης συμμετέχων στις έρευνες και τις δισκογραφικές παραγωγές του Αρχείου στην Αθήνα και στην επαρχία. Εδώ και πέντε δεκαετίες υπηρετεί την παράδοση με κάθε τρόπο, είτε οργανώνοντας εκδηλώσεις η εκπομπές, είτε τραγουδώντας. Ίσως όμως η πολυτιμότερη προσφορά του είναι η μεταλαμπάδευσή της στις νεότερες γενιές και στις χιλιάδες μαθητές του στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης. Πολλοί από αυτούς μάλιστα, είναι σήμερα επώνυμοι καλλιτέχνες και δεν παύουν να μνημονεύουν το όνομα του και την τύχη που είχαν να διδαχτούν από αυτόν τη θεωρία και την πράξη της παραδοσιακής μουσικής. Στη διάρκεια της καριέρας του ο Χρ. Μητροπάνος έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους τραγουδιστές και μουσικούς, αλλά και με νέους τους οποίους καθοδηγούσε στα πρώτα τους βήματα για περισσότερα από 15 χρόνια. Είναι Διευθυντής της ορχήστρας «Θρία» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ασπροπύργου με έντονη καλλιτεχνική και παιδαγωγική παρουσία. Διετέλεσε επί τριετία υπεύθυνος της εκπομπής για την παραδοσιακή μουσική στην ΕΡΤ2. Δίδαξε επίσης στο Ίδρυμα Π. Ζήση όπου συμμετείχε και στο Διοικητικό Συμβούλιο. Διεύθυνε την παραδοσιακή χορωδία του Αγίου Στεφάνου Αττικής, του Λυκείου Ελληνίδων, Ραφήνας κ.ά. Εκτός από τους προσωπικούς δίσκους με θεσσαλικά τραγούδια, συμμετείχε στις δισκογραφικές παραγωγές του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής και σε πολλές άλλες όπως, με τη Δόμνα Σαμίου, το Εργαστήρι Παλιάς Μουσικής, την Ανάβαση κ.ά φορείς. Οι ερμηνευτικές του ικανότητές του στο τραγούδι είναι ανεπανάληπτες. Ιδιαίτερα στα αργά καθιστικά τραγούδια, λίγοι μπορούν σήμερα να συγκριθούν με αυτόν, μίας και η βαθιά γνώση στη βυζαντινή μουσική τον βοηθάει να κρατάει ακριβώς τα ιδιαίτερα μουσικά διαστήματα των εκκλησιαστικών ήχων, αναδεικνύοντας το μεγαλείο της παραδοσιακής μελωδίας. Επίσης, στα χορευτικά τραγούδια, ακούγοντας τη στεντόρεια φωνή του είναι αδύνατον να μείνει κανείς καθιστός και να μη σηκωθεί να χορέψει.
Άπαντες στην εκδήλωση του ευχήθηκαν μακροημέρευση και να συνεχίσει το δημιουργικό έργο του για πολλά χρόνια ακόμη.
To παρών έδωσαν ακόμη ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Μανώλης Στεργιόπουλος, ο πρώην Ελληνοαμερικανός Γερουσιαστής από την Πορτή Κρίς Σπύρου, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, Πρόεδροι και Σύμβουλοι Τοπικών Κοινοτήτων, συλλόγων και σωματείων.