Είχε αποβεί «άγονος» ο πρώτος διαγωνισμός του έργου 8 εκατ. ευρώ Κ.Τ. Επαναδημοπράτηση… fast track για την ανάπλαση του Παυσιλύπου & της πλατείας Πλαστήρα
Είχε αποβεί «άγονος» ο πρώτος διαγωνισμός του έργου 8 εκατ. ευρώ Κ.Τ. Επαναδημοπράτηση… fast track για την ανάπλαση του Παυσιλύπου & της πλατείας Πλαστήρα
Το είπε (στην Επικαιρότητα) ο… Αντιδήμαρχος Π. Σβερώνης και το έκανε πράξη άμεσα ο… Δήμος Καρδίτσας! Κήρυξε άγονο τον πρώτο διαγωνισμό για το μεγάλο έργο ανάπλασης της πλατείας Πλαστήρα και του Παυσιλύπου, προϋπολογισμού 6.451.612,90 ευρώ, (8.000.000 ευρώ με ΦΠΑ), όπως σας είχαμε ενημερώσει με σχετικό ρεπορτάζ, και επανέλαβε το διαγωνισμό στην προσπάθειά του να βρεθεί ανάδοχος, αφού δεν υπήρξε αρχικά ενδιαφέρον. Ειδικότερα, η εν λόγω επαναδημοπράτηση γίνεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, όπως καθορίστηκαν με τις 193/2022 και 112/2023 Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καρδίτσας Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο μέτρο: «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου», από τη ΣΑΤΑ 075 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η τεράστια αυτή παρέμβαση που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα σχεδόν όλου του κέντρου της πόλης, σκοπεύει στην πολυεπίπεδη αναβάθμιση της εν λόγω αστικής περιοχής ιδιαίτερης πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας, έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και δημιουργεί τοπική και ευρύτερη τουριστική και οικονομική δυναμική. Περιγραφή και ουσιώδη χαρακτηριστικά του έργου: Με το έργο προβλέπεται η ανάπλαση του πάρκου παυσίλυπου και της πλατείας Πλαστήρα ως σημείο αναφοράς της συγκεκριμένης πόλης και διεθνές τοπόσημο. Συνολικά 33.477,86 τετραγωνικά μέτρα αστικό δάσος και 26.522,14 τετραγωνικά μέτρα σκληρών επιφανειών και πάνω, σχεδιάζονται προσδίδοντας μία ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ταυτότητα στο κέντρο της Καρδίτσας. Οι κατευθύνσεις που δόθηκαν για τον σχεδιασμό της πρότασης είναι τέτοιες ώστε να ισχυροποιείται η εθνική ανθεκτικότητα απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής απορρύθμισης της οικονομικής κρίσης, της απερχόμενης πλέον πανδημικής κρίσης και της κοινωνικής συνοχής. Πρόκειται για ολοκληρωμένη πρόταση που ενσωματώνει έξυπνες εφαρμογές αξιοποιεί βιοκλιματικά στοιχεία για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μικροκλίματος και τη μείωση του αποτυπώματος CO2. Ο προτεινόμενος σχεδιασμός βασίζεται στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που έγινε για την περιοχή του 1984. Τα σχέδια του πρώτου βραβείου του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού αποτέλεσαν τη βάση σχεδιασμού της προτεινόμενης πρότασης διατηρώντας το χαρακτήρα του άλσους – πνεύμονα ζωής και καταφύγιο ηρεμίας και ενσωματώνονται σε αυτή τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει όπως η σύνδεση του άλσους με το νέο Δημαρχείο που έχει ήδη ολοκληρωθεί, της πλατείας μπροστά από το νέο Δημαρχείο, τη δραματική αλλαγή του κλίματος την τελευταία δεκαετία, την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας, την αναγκαιότητα προώθησης της κοινωνικής συνοχής που έχει πληγεί καίρια λόγω της COVID-19.
Ειδικότερα, από τη μελέτη προβλέπεται μεταξύ άλλων:
Επανασχεδιασμός της πλατείας Πλαστήρα με νέες επιστρώσεις και εισαγωγή υδάτινου στοιχείου και συστήματος πέργκολας για την εξυπηρέτηση τραπεζοκαθισμάτων των επισκεπτών.
Αποξήλωση και απομάκρυνση όλων των καθιστικών και κάθε υφιστάμενης αστικής επίπλωσης σε ολόκληρο το πάρκο.
Επανασχεδιασμός του πάρκου σε όλη την περίμετρό του και της πλατείας με νέες χαράξεις και επιστρώσεις, αλλά και νέο αστικό εξοπλισμό στο σύνολο της παρέμβασης.
Επανασχεδιασμός της Βόρειας Πύλης του πάρκου με νέες επιστρώσεις, νέο αστικό εξοπλισμό και συντήρηση του υφιστάμενου έργου.
Νέα επίστρωση του κεντρικού άξονα σύνδεσης της Βόρειας Πύλης με την πλατεία Πλαστήρα.
Νέες επιστρώσεις σε όλα τα δρομάκια του πάρκου.
Επίστρωση της ελλειψοειδούς πλατείας μπροστά από το αναψυκτήριο.
Επανασχεδιασμός της ευρύτερης περιοχής της παιδικής χαράς με νέες νησίδες πράσινου και νερού και διαμόρφωση ανατολικής Πύλης απέναντι από το Δημαρχείο.
Επίστρωση ειδικών διαδρομών για ΑμεΑ σύμφωνα με την οριστική μελέτη που θα συμπεριλάβει αυτές τις διαδρομές.
Κατασκευή στοιχείων οριοθέτησης των πράσινων επιφανειών με πεζούλια από σκυρόδεμα και τελική επιφάνεια από πατητές ρητίνες.
Φύτευση νέων δένδρων σε λάκκους διαφόρων διαστάσεων.
Νέο υπόγειο σύστημα άρδευσης με αυτόματο πιεστικό συγκρότημα, με αυτόανυψούμενους εκτοξευτήρες, γραναζωτους, υδρολίπαντοι, με βαλβίδα αποστράγγισης και επαγγελματικό προγραμματιστή άρδευσης.
Νέος ηλεκτροφωτισμός του χώρου με φωτιστικά σώματα led.
Διάστρωση αγωγών για τη διέλευση καλωδίων.
Προμήθεια και τοποθέτηση νέου αστικού εξοπλισμού, αστική επίπλωση σε ολόκληρο το πάρκο και στην πλατεία Πλαστήρα.
Συστήματα smart μεταξύ των οποίων τρείς ενεργειακά αυτόνομους σταθμούς ανάπαυσης με πρισματικό πυλώνα (έξυπνο παγκάκι) δύο έξυπνους σταθμούς πληροφόρησης (infokiosk) δύο έξυπνες διαβάσεις, πέντε σημεία ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (WiFi Αccess Points, ένα σύστημα έξυπνης διαχείρισης και ελέγχου άρδευσης. Επιπλέον, ειδικά έργα για τα οποία προβλέπεται πλήρη σύνταξη μελετών (αρχιτεκτονικών, στατικών, μηχανολογικών) στην περιοχή παρέμβασης είναι:
Η διαμόρφωση του κέντρου πληροφοριών στο κτίσμα ανατολικά του Αναψυκτηρίου. Η μελέτη εφαρμογής θα συμπεριλάβει συνολικό σχεδιασμό αυτού του κτίσματος για την ανακατασκευή του ως κέντρο πληροφοριών.
Οι χώροι υγιεινής των επισκεπτών του πάρκου απέναντι από τα κλουβιά των παγωνιών. Η μελέτη εφαρμογής θα συμπεριλάβει και τους αντίστοιχους χώρους ΑΜΕΑ.
Η αποκατάσταση και ανακαίνιση των κτιρίων της παιδικής βιβλιοθήκης με προσθήκη ελαφριάς κατασκευής και κινητών υαλοπετασμάτων στη νοτιοανατολική πλευρά του κτιρίου.
Η κατασκευή συγκροτήματος κλουβιών για τα παγώνια του πάρκου.
Η κατασκευή στεγάστρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Πλαστήρα.
Η πέργκολα της ελλειπτικής πλατεία στο αναψυκτηρίου.
Ένα ξύλινο κινητό αμφιθέατρο τριών βαθμίδων.
Η κατασκευή των στοιχείων οριοθέτησης παιδικής Χαράς σύμφωνα με το σχέδιο ανάπλασης του πάρκου με εξαίρεση τις επιστρώσεις των δαπέδων που αποτελεί αντικείμενο τρέχουσα και εργολαβίας.
Η βάση του αγάλματος Νικολάου Πλαστήρα. Προβλέπεται η αφαίρεση τμήματος της σημερινής βάσης και ο σχεδιασμός νέας βάσης.
Συντριβάνι (υδάτινο κανάλι) πλατεία Νικολάου Πλαστήρα με φωτισμό και ηλεκτρονικά συστήματα.
Συντριβάνι αναψυκτηρίου με φωτισμό και ηλεκτρονικά συστήματα.
Κατασκευή συστήματος συλλογής ομβρίων υδάτων συνδεδεμένο με το σύστημα άρδευσης με διάστρωση νέων αγωγών ομβρίων υδάτων και προσαρμογή υφιστάμενων για τη σύνδεσή τους με τη δεξαμενή συλλογής ομβρίων υδάτων. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 24 μήνες από την ημέρα απογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο που θα επιλεγεί. Φ.Κ.