Εορτολόγιο

Τρίτη 17 Ιουλίου
Μαρίνης μεγαλομάρτυρος
Ανατ.: 05.20Δύση: 19.56Σελήνη: 4 ημερών

Χρηματιστήριο

No thumbnails found

XALILHS30-12

JASMINE30-12

 

Diagnostiko

Boukhs

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.
Πραγματικότητα η ύδρευση παραλίμνιων οικισμών από τη Λίμνη Πλαστήρα
Παρασκευή, 25 Αύγουστος 2017 11:26
idrodotisi1idrodotisi2
idrodotisi5idrodotisi6-Εγκαινιάσθηκε το έργο από τον Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό και τον Δήμαρχο Λ. Πλαστήρα Δ. Τσιαντή
Μία προσπάθεια 20 χρόνων έλαβε χθες Πέμπτη 25/08/2017, αίσιο τέλος καθώς εγκαινιάσθηκε επισήμως ο αγωγός Ύδρευσης παραλίμνιων οικισμών από την Λίμνη Πλαστήρα. Και συγκεκριμένα του Νεοχωρίου, των Καλυβίων Πεζούλας, της Πεζούλας και της Νεράιδας.
Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στις κεντρικές εγκαταστάσεις του έργου, στα Καλύβια Πεζούλας με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Τιμόθεο να τελεί τον Αγιασμό και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, μαζί με τον δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα κ. Τσιαντή να αποκαλύπτουν την  μαρμάρινη πινακίδα με την ταυτότητα του έργου.
Πέραν των προαναφερομένων τα εγκαίνια παρακολούθησαν ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, ο δήμαρχος Αργιθέας κ. Λάμπρος Τσιβόλας, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Μάττας, περιφερειακοί σύμβουλοι, νυν και πρώην αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων. 
Η κεντρική ομιλία έγινε από τον δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα ο οποίος έκανε μία εκτεταμένη αναφορά στις εικοσαετείς προσπάθειες  για την ολοκλήρωση του σημαντικού έργου αποδίδοντας τα εύσημα σε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτές και συνεργάστηκαν αρμονικά προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά. Μίλησε για όλους τους αιρετούς Α’ και Β’ βαθμού που στην πορεία του χρόνου συναισθάνθηκαν την σπουδαιότητα του έργου και πάλεψαν για να το δουν πραγματικότητα. 
Μεταξύ των άλλων σημείωσε:
«Σήμερα ο Δήμος μας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας εγκαινιάζουν ένα μεγάλο και σημαντικό έργο που ενισχύει ισχυρά τις βασικές υποδομές τις περιοχές μας και δει την ύδρευση. 
 Κατά την εκτίμησή μας , το τελικό αποτέλεσμα, η οριστική παροχέτευση πόσιμου νερού στο Νεοχώρι (7/8/2017) στην Πεζούλα, τα Καλύβια Πεζούλας και τη Νεράιδα (το πιο τουριστικό κομμάτι του Δήμου μας) αποτελεί την ‘’αποθέωση’’ της συλλογικής ευθύνης και των δύο βαθμών Τοπικής Αυτ/σης, αλλά και την συνεργατικότητα πολλών Δημοτικών και  Περ/κών Αρχών. Αποτελεί κατά την άποψή μου, παράδειγμα προς μίμηση, για το πώς πρέπει να λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση συλλογικά, αποφασιστικά, συστηματικά, ώστε να παράγει αποτελέσματα προς όφελος, του πολίτη, προς όφελος των Τοπικών Κοινωνιών και εδώ σε εμάς αυτό έγινε στον απόλυτο βαθμό».Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Τσιαντής ζήτησε από τον κ. Αγοραστό να κάνει προσπάθειες για να ολοκληρωθεί το δίκτυο με την συμμετοχή σε αυτό και του Μπελοκομίτη, κατί που ο κ. Αγοραστός αποδέχθηκε λέγοντας μάλιστα ότι θα επιχειρήσει να το εντάξει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
 
Ο κ. Τσιάκος
Ακολούθως πήρε τον λόγο ο κ. Τσιάκος σημειώνοντας τα εξής:
«Βρισκόμαστε σε μια περιοχή η οποία είναι η ναυαρχίδα της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή μας. Για το λόγο αυτό θα έπρεπε οι οικισμοί της να λύσουν το υδρευτικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν. Εμείς αυτό το θεωρήσαμε αυτονόητο και από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε πρωτοβουλίες για να ολοκληρωθεί αυτό το σπουδαίο έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό γιατί εξ αρχής στάθηκε δίπλα μας και ενίσχυσε την προσπάθεια μας. Μάλιστα δεν θα κρύψω πως μας πίεζε να προχωρήσουμε γρήγορα γιατί όπως συνηθίζει να λέει ο χρόνος είναι χρήμα. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμαρχο κ. Τσιαντή και 
όλους τους δημοτικούς συμβούλους για την αρίστη συνεργασία που είχαμε ώστε να ξεπεράσουμε την γραφειοκρατία. Ακόμη θα ήταν παράλειψη μου να μην ευχαριστήσω και προσωπικά τον Δ/ντη Τεχνικών Έργων τον κ. Δ. Κουτρομάνο για το γεγονός ότι κατέβαλε συνεχείς και συστηματικές προσπάθειες για την ολοκλήρωση του έργου. Τέλος θέλω να κλείσω λέγοντας πως επειδή η ανάπτυξη μιας 
περιοχής δεν εξαρτάται μόνο από την ύδρευση αλλά εμείς την αντιμετωπίζουμε ολιστικά επισημαίνω πως ολοκληρώνεται πολύ σύντομα η παράκαμψη του Νεοχωρίου ενώ προχωράει και η μελέτη για τον δρόμο Φυλακτή – Πετρίλο που θα συνδέσει την περιοχή της Δυτ. Αργιθέας με την λίμνη Πλαστήρα. Ακόμη θα θυμίσω πως κάθε χρόνο δαπανούμε μεγάλα ποσά με στόχο να κρατήσουμε τους δύσκολους μήνες του χειμώνα με τις μεγάλες χιονοπτώσεις, το οδικό δίκτυο ανοικτό, γιατί τουρισμός με κλειστούς δρόμους δεν γίνεται».
 
Ο κ. Αγοραστός
Τέλος ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους είπε:«Θέλω εισαγωγικά να πω κάτι γενικό: Ενωμένοι κάνουμε θαύματα, διχασμένοι ζούμε δράματα. Παίρνω αφορμή από τα όσα είπε ο Δήμαρχος, ο οποίος περιέγραψε αναλυτικά τις περιπέτειες του έργου μέσα στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία του κεντρικού κράτους. 
Ευτυχώς οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης συνεργαζόμαστε αρμονικά και πετυχαίνουμε να εγκαινιάζουμε έργα όπως αυτό στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Εγκαινιάζουμε ένα έργο ουσίας γιατί το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο της ζωής μας απαραίτητο στοιχείο της ανάπτυξης. Εμείς λοιπόν σε μια δύσκολη εποχή πετύχαμε με τη συνεργασία ένα μικρό θαύμα. Να ολοκληρώσουμε ένα απολύτως απαραίτητο έργο για την περιοχή. Όπως θα ολοκληρώσουμε και την ύδρευση του Μπελοκομύτη έργο για το οποίο δεσμευόμαστε ότι θα 
το χρηματοδοτήσουμε από το ΠΔΕ της Περιφέρειας. Θέλω επίσης να αναφερθώ σε ένα ακόμη μεγάλο έργο που αφορά ευρύτερα όλη τη Δυτ Θεσσαλία. Πρόκειται για το δρόμο Μουζάκι – Λίμνη Πλαστήρα. Ως αιρετή Περιφέρεια ολοκληρώσαμε τη μελέτη και πλέον αναζητούμε πηγή χρηματοδότησης. Δυστυχώς επειδή δεν εφάπτεται με κάποιο διευρωπαϊκό δίκτυο δεν μπορούμε να το χρηματοδοτήσουμε από το ΕΣΠΑ.
Ωστόσο αναζητούμε λύση να το χρηματοδοτήσουμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας. Θέλω κλείνοντας να τονίσω πως λειτουργούμε σε ένα περιβάλλον πολύ δύσκολο λόγω της κακής κατάστασης της οικονομίας.
Αρκεί να τονίσω πως στη δεύτερη μας θητεία τους πρώτους 11 μήνες δεν μπορούσαμε καν να δημοπρατήσουμε έργα και τους άλλους 8 δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε. Ωστόσο είμαστε εδώ παράγουμε σημαντικό έργο προς όφελος των πολιτών μας και έτσι θα συνεχίσουμε».
 
Η εικόνα του έργου
Η υδροδότηση των παραλίμνιων οικισμών   της  Λίμνης Πλαστήρα, αποτελούσε ένα χρόνιο πρόβλημα για τους κατοίκους της περιοχής, η οποία αποτελεί τον ισχυρότερο τουριστικό πόλο του νομού Καρδίτσας. Με την ολοκλήρωση του έργου έχει λυθεί το πρόβλημα των οικισμών • Νεοχωρίου • Νεράιδας • Καλυβίων Πεζούλας  και • Πεζούλας για τα επόμενα 40 χρόνια και θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών στους παραθεριστές που επισκέπτονται την περιοχή της λίμνης Πλαστήρα.
Η υλοποίηση του έργου έγινε σε δύο φάσεις:
• Η 1η φάση υλοποιήθηκε από τον πρώην Δήμο Νεβρόπολης Αγράφων με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Θησέας και περιελάμβανε την κατασκευή του Διυλιστηρίου δυναμικότητας 100 κυβ.μ/ώρα, της πλωτής εξέδρα και του αγωγού υδροληψίας.
• Η 2η φάση υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει προγραμματικής σύμβασης με το δήμο Λίμνης Πλαστήρα.  Περιελάμβανε την κατασκευή των δεξαμενών  του δικτύου των αγωγών καθώς και την αποκατάσταση των φθορών που είχαν παρατηρηθεί στην αρχική εγκατάσταση, λόγω μη λειτουργίας  της. Έχουν κατασκευασθεί δύο σύγχρονες  δεξαμενές  αποθήκευσης  στις θέσεις Άγιος Παντελεήμονας & Προφ. Ηλίας Νεράιδας,  συνολικής   χωρητικότητας 700 κυβ.μ. νερού  καθώς και ένα εκτεταμένο εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης που συνδέει τις νέες δεξαμενές με το  διυλιστήριο – μέσω αντλιών -  αλλά και με τις υπάρχουσες δεξαμενές των οικισμών,  συνολικού μήκους 11 χιλιομέτρων από σωλήνες πολυαιθυλενίου και ελατού χυτοσίδηρου.