Εορτολόγιο

Τρίτη 21 Αυγούστου
Θαδδαίου αποστόλου, Βάσσης, Θεογνίου, Αγαπίου, Πιστού και Θεοκλητούς μαρτ.
Ανατ.: 05.50Δύση: 19.19Σελήνη: 10 ημερών

Χρηματιστήριο

No thumbnails found

XALILHS30-12

JASMINE30-12

 

Diagnostiko

Boukhs

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.
Πλαφόν δύο θητείες για τους προέδρους των επιμελητηρίων
Πέμπτη, 13 Ιούλιος 2017 20:39
epimelitiria-Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της επιμελητηριακής νομοθεσίας
 
«Πλαφόν» δύο θητείες θέτει για τους προέδρους των επιμελητηρίων το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τον εκσυγχρονισμό της επιμελητηριακής νομοθεσίας, το οποίο βρίσκεται υπό δημόσια διαβούλευση. Παράλληλα, το ίδιο νομοσχέδιο ανοίγει και τον δρόμο για τη συγχώνευση των επιμελητηρίων σε περιφερειακό επίπεδο, θεσπίζει υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια για τους υπαλλήλους των επιμελητηρίων, ενώ στις διοικητικές επιτροπές θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της «αντιπολίτευσης».
Πέραν των παραπάνω, εφεξής οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, ενώ οι προμήθειες των επιμελητηρίων θα διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016 (νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις). Σε ό,τι αφορά τα έτη προεδρίας, όπως αναφέρεται στο άρθρο 35 του νομοσχεδίου, «όσοι έχουν ήδη διατελέσει πρόεδροι επιμελητηρίου τουλάχιστον μία φορά πριν από τη δημοσίευση του παρόντος, επιτρέπεται να επανεκλεγούν στο ίδιο αξίωμα μόνο μία φορά». Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν διατελέσει πρόεδροι στο παρελθόν, μπορούν να έχουν ακόμη μία θητεία, ενώ με την ψήφιση του νόμου θα μπορούν να ασκούν τα καθήκοντα του προέδρου για δύο τετραετίες.
 
Συγχώνευση σε περιφερειακό επίπεδο
Όπως προαναφέρθηκε, το νομοσχέδιο ανοίγει και τον δρόμο για τη συγχώνευση των επιμελητηρίων σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς στις επόμενες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2017 θα συσταθούν Περιφερειακά Επιμελητηριακά Συμβούλια. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων, όπως ορίζεται στο άρθρο 25 του νομοσχεδίου, «μπορούν να εισηγούνται προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης τη συγχώνευση επιμελητηρίων της οικείας Περιφέρειας».
Αν και δεν αναφέρεται στο νομοσχέδιο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι στις επόμενες εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν το 2021, τα επιμελητήρια να μετατραπούν σε Περιφερειακά και να έχουν την αντίστοιχη δομή με τις Περιφέρειες. Δηλαδή, ένα επιμελητήριο ανά Περιφέρεια και παραρτήματα στους νομούς που την αποτελούν.
 
Συντονισμός των Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων
Στο πλαίσιο αναβάθμισης των αρμοδιοτήτων τους, τα επιμελητήρια θα μπορούν να αναλαμβάνουν τη λειτουργία και τον συντονισμό των Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων (ΚΥΕΠΙΧ.). Αποστολή των κέντρων αυτών είναι η παροχή διοικητικών πληροφοριών και η υποστήριξη των εταιρειών κάθε νομικής μορφής, καθώς και των ατομικών επιχειρήσεων, στη διεκπεραίωση διαδικασιών δημοσίου δικαίου, από την υποβολή της αίτησης μέχρι την έκδοση της τελικής πράξης σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων για την οργάνωση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), των υπηρεσιών μιας Στάσης και των υπηρεσιών ΓΕΜΗ.
 
Η συγκρότηση της διοικητικής επιτροπής
Αναφορικά με τη συγκρότηση της διοικητικής επιτροπής, το νομοσχέδιο ορίζει ότι μέσα σε προθεσμία 15 ημερών από την εκλογή του προέδρου του επιμελητηρίου και με πρόσκληση αυτού, συνέρχεται το διοικητικό συμβούλιο του επιμελητηρίου και εκλέγει τα υπόλοιπα μέλη της διοικητικής επιτροπής αυτού. Σε περίπτωση που δεν έχει εκλεγεί πρόεδρος, η πρόσκληση αποστέλλεται από την απερχόμενη διοικητική επιτροπή.
Στα επιμελητήρια όπου η διοικητική επιτροπή απαρτίζεται από 7 μέλη, η θέση του β’ αντιπροέδρου καταλαμβάνεται από υποψήφιο ο οποίος προέρχεται από τον δεύτερο σε ψήφους συνδυασμό, αν αυτός έχει καταλάβει έδρα στο διοικητικό συμβούλιο και έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον το 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων.
Στα επιμελητήρια όπου η διοικητική επιτροπή απαρτίζεται από 9 μέλη, η θέση του β’ αντιπροέδρου καταλαμβάνεται υποχρεωτικά από υποψήφιο ο οποίος προέρχεται από τον δεύτερο σε ψήφους συνδυασμό, αν αυτός έχει καταλάβει έδρα στο διοικητικό συμβούλιο και έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον το 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων.
Η θέση του γ’ αντιπροέδρου, όπου υπάρχει, καταλαμβάνεται υποχρεωτικά από υποψήφιο ο οποίος προέρχεται από τον τρίτο σε ψήφους συνδυασμό, αν αυτός έχει καταλάβει έδρα στο διοικητικό συμβούλιο και έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον το 20% των έγκυρων ψηφοδελτίων. Όταν δεν υπάρχει τρίτος συνδυασμός, ή αυτός δεν έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον το 20% των έγκυρων ψηφοδελτίων, η θέση του γ’ αντιπροέδρου καταλαμβάνεται από υποψήφιο του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού.
 
Υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια για υπαλλήλους
Στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης συστήνεται με απόφαση του οικείου γενικού γραμματέα υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο ασκεί όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει ο ν. 3528/2007 (Α’ 26), όπως ισχύει σχετικά με την υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων των επιμελητηρίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. 
 
Βασικός πυλώνας υποστήριξης του επιχειρείν
Το σχέδιο νόμου συζητήθηκε στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΕ, στην οποία παρέστη ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης. Στην παρέμβασή του ο κ. Παπαδεράκης εστίασε στο πνεύμα των αλλαγών, τονίζοντας ότι ο σχεδιασμός γίνεται με γνώμονα τον νέο ενδυναμωμένο ρόλο που καλούνται να υποστηρίξουν τα επιμελητήρια της χώρας μέσω της ανάδειξής τους ως βασικού πυλώνα υποστήριξης, παροχής υπηρεσιών και εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων, ενισχύοντας τη συμμετοχή των επιχειρηματιών στον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων προς όφελος της τοπικής και εθνικής οικονομίας, συμβάλλοντας έτσι κατ’ ουσίαν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας εν γένει.
Για την επίτευξη του ανωτέρω σκοπού που πρέπει να αποτελεί κοινό τόπο της συζήτησης, ο γενικός γραμματέας επισήμανε την ανάγκη εξασφάλισης κατάλληλου πλαισίου προϋποθέσεων, μεταξύ των οποίων:
* Η επικαιροποίηση και ο εμπλουτισμός των αρμοδιοτήτων τους.
* Η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τον σχεδιασμό δράσεων και παρεχόμενων συνδρομητικών υπηρεσιών.
* Η ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας στη διοίκηση και η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών επιχειρηματιών στη λογική της ανάπτυξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
* Η χρηστή αξιοποίηση των πόρων και των τελών, ιδίως όσων απορρέουν από την κατ’ εξουσιοδότηση άσκηση αρμοδιοτήτων δημοσίου δικαίου και με διασφάλιση της διαφάνειας στη διαχείριση αυτών με αποσαφήνιση και επίλυση εκκρεμών ζητημάτων, όπως η σχέση μητρώου ΓΕΜΗ και μελών επιμελητηρίου, η διάκριση των ανταποδοτικών υπηρεσιών ΓΕΜΗ με τις άλλες υπηρεσίες των επιμελητηρίων προς τα μέλη τους και ο προσδιορισμός του περιεχομένου της εποπτείας από την Πολιτεία.
* Η θεσμοθέτηση μηχανισμών αυτοανανέωσης και αυτοελέγχου των διοικήσεων.